Loading
075 410 119
Кошничка0продукт(и)

Вие немате продукти во вашата кошничка.

Product was successfully added to your shopping cart.

Вулканизерски услуги

Основната дејност во ЕВРОПА ГУМИ веќе 20 години е сервисирање на тркала за сите видови возила. Под вулканизерски работи се подразбира монтажа и демонтажа на гумата, балансирање на тркалото и сите видови на поправки-лепења на оштетени гуми.

Балансирање на тркало

На тркалото како и на сите други тела кои се вртат, дејствува центрифугална сила . Доколку не е избалансирано се јавува дебаланс кој се манифестира со вибрација на воланот или на целото возило и тоа на брзини поголеми од 70 Км/ч. Балансирањето претставува постапка со која се врши урамнотежување на сите маси на тркалото. Тоа се прави со додавање на тегови на точно одредено место на фелната и треба да се направи на сите четири тркала , бидејќи дебалансот од задното тркало исто се пренесуво до воланот и возилото. Доколку балансирањето не се направи благовремено , гумите ќе се трошат побрзо и понерамномерно, ќе страдаат лежиштата (лагерите) амортизерите, и другите елементи од подвозјето. Затоа гумите се балансираат при секое вадење и ставање повторно на фелна. Во некои случаи вибрацијата или дрмање на возилото се јавува како последица на крива фелна или гума и тоа најчесто се чувствува на помали брзини и потоа постено се губи . Во нашиот сервис може да се балансираат тркала за сите видови моторни возила со големина на фелна до 22”, како и специфичните ( “слепи’’ ) фелни без средишен отвор.

Вулканизерски услугиВадење + Ставање на гумаМонтажа и ДемонтажаБалансирањеПумпање со АЗОТЛепење чеп/лепенкаПромена вентил
12"/13" 100 ден 100 ден 100 ден 100 ден 150 ден 50 ден
14"/16" 150 ден 100 ден 150 ден 100 ден 200 ден 50 ден
17"/18" 150 ден 150 ден 200 ден 150 ден 200 ден 50 ден
19"/22" 250 ден 200 ден 250 ден 150 ден 300 ден 100 ден
Комбе 200 ден 150 ден 200 ден 200 ден 300 ден 100 ден
без отвор /со фланша 250 ден 250 ден 250 ден 250 ден 250 ден 250 ден